Blog uczniów Zespołu Szkół w Garboszycach, w którym staramy się zachęcić wszystkich do jedzenia owoców i warzyw pięć razy dziennie
Kategorie: Wszystkie | Co robimy? | Księga przepisów | Pytanie na śniadanie | Szkoła w obiektywie
RSS

Pytanie na śniadanie

piątek, 23 maja 2008

- Dzień dobry panie jabłko!
- Dzień dobry.
- Mam do pana pytanie. Jakie ma pan witaminy?
- Zawieram witaminę C, która podnosi odporność. Mam też magnez i potas, poprawiajace pamięć i ułatwiające uczenie się.
- Jakie jeszcze powody mogą mieć uczniowie żeby zjadać jabłka?
- Chrupanie jabłek wzmacnia zęby i dziąsła. Działamy też dobrze na serce.
- Czy to prawda, że jedzenie jabłek chroni nas przed rakiem?
- Jest takie powiedzenie: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.
- A teraz prywatne pytanie: czy ma pan dziewczynę?
- Tak, naturalnie. Ma na imię pani jabłko.
- To wspaniale, dziękuję za wywiad. Życzę panu dużo witamin.
- Dziękuję.

Joanna Wiecheć
 
Najwięcej witamin jest pod skórką, dlatego lepiej jeść nieobrane jabłka.
Pamiętaj tylko żeby je dokładnie umyć! 

 

czwartek, 22 maja 2008
 
 
Rozmowę z pomidorem przeprowadziła Monika Mrozek

- Dzień dobry pani morelo.
- Dzień dobry.
- Chciałabym przeprowadzić z panią wywiad, oczywiście jeśli pani się zgodzi.
- Proszę bardzo.
- Dobrze. Zadaję pierwsze pytanie: do jakiej grupy owoców się zaliczasz?
- Zaliczam się do owoców pestkowych o jadalnym miąższu.

- A jak smakujesz?
- Jestem bardzo smaczna i zdrowa. Nawet nie umiem wyliczyć wszystkich swoich składników mineralnych, bo mam ich bardzo dużo. Np. zawieram dużo karoteny i witamin A i C wzmacniajacych układ odpornościowy. Mam też wapń, potas, fosfor i żelazo oraz witaminę B5, która wpływa na piękne włosy.
- W jakich produktach można cię spotkać?
- Najczęściej w jogurtach. Można ze mnie zrobić pyszny i zdrowy sok lub koktajl miksując z innymi owocami.
- Z czym najlepiej smakujesz?
- Smakuję z bitą śmietaną, z lodami i z innymi owocami. Można ze mnie zrobić sałatkę owocową.
- Dziękuję. Nie mam więcej pytań.
- Dziękuję bardzo. Chciałabym jeszcze zachęcić ludzi do jedzenia moreli i innych owoców.
- Do widzenia.
- Do widzenia.

Wywiad przeprowadziła Paulina Gzela
Pyszne i zdrowe są też suszone morele. Do podjadania zamiast chipsów.
środa, 21 maja 2008

 

- Cześć bananie!
- Cześć!
- Chciałbym przeprowadzić z Tobą wywiad.
- Ależ proszę, nie ma sprawy.
- Czy posiadasz jakieś witaminy?
- Och! Bardzo dużo, głównie beta karoten, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Zawieram też dużo potasu, magnez, wapń i wiele innych składników mineralnych.
- A z czym można cię podawać?
- Chciałbym powiedzieć, że banany mogą być dodatkiem do płatków śniadaniowych z mlekiem, zapiekanek (np. z masłem orzechowym), naleśników, deserów, a nawet można nas grillować. Oczywiście jesteśmy też pyszne bez żadnych dodatków.

   

- Jak można poznać, że banan jest dojrzały?
- Bardzo łatwo: gdy banan jest dojrzały jego skórka jest jasnożółta, natomiast lepiej nie spożywać owoców, które mają na sobie brązowe plamy.
- Jak myślisz, czy dzieci lubią banany?
- Myślę, że tak, chociaż nie jestem do końca przekonany, bo rzadko widuję dzieci z bananami na przerwach.
- Dziękuję za wywiad. Miło było cię poznać.
- Mnie również było miło.

Wywiad przeprowadziła Dorota Filas

wtorek, 20 maja 2008

Redaktor: Witaj Marchwio!
Marchew: Czego sobie życzysz?
R: Chciałbym przeprowadzić wywiad.
M: Zgadzam się.
R: Podobno pochodzisz z Chin.
M: Nie znam swych przodków, ale chyba tak.
R: Ile ma pani swych witamin?
M: Trochę ich dużo, ale ostatecznie mogę wymienić: prowitaminę A, witaminy B1, B2, PP, K i trochę C.
R: Rzeczywiście dużo, ale z pewnością ma pani więcej związków mineralnych.
M: O tak! Od razu wymienię: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez i oczywiście potas.
R: Ma pani dużo odmian?
M: Ależ tak! Mam przyjaciół z całego świata!
R: Można panią jeść na różne sposoby?
M: Naturalnie, np. po mazursku.
R: To był wspaniały wywiad!
M: Dziękuję, ale muszę już iść, bo gospodarz mnie woła. Do widzenia!
R: Do widzenia.

Wywiad przeprowadził Adam Łoboda